Organisk hagearbeid er vanskelig, men givende – her er noen tips


På denne tiden av året finner du de mest dedikerte gartnerne i bakgården planting eller seeding eller hakke weeds eller mulching. De fleste er imidlertid innendørs, blader gjennom hagebøker og magasiner og frøkataloger, og minner om fjorårets suksesser og feil og planlegging for våren.

Noen gjør en ekstra innsats for å følge de strenge reglene for organisk hagearbeid. Mange sier at de ønsker å unngå å konsumere kjemikaliene som industribønder bruker til å dyrke de idealiserte tomatene, paprikaene og andre råvarer vi ser på supermarkedet. Andre legger til at det handler om smaken, at økologiske råvarer er friskere med mer levende smaker.

Praksisen med organisk hagearbeid synes å hengsel på en vilje til å samarbeide med naturen, i stedet for å forsøke å dominere den. Naturen gir mange løsninger på hva slags problemer som kan plage organiske gartnere som ønsker å sky kjemisk gjødsel og plantevernmidler som mange sier er skadelige for helsen og vil tømme jordsmonnet.

Clyde Yates, eier av et selskap som jobber med kunder for å sette opp, vedlikeholde og høste grønnsakshager, sier at en familie på fire trenger bare seks hevede senger for å dyrke de fleste grønnsakene de kan konsumere gjennom våren, sommeren og høsten voksende årstider.

Her er noen grunnleggende tips, spesielt for nykommere som ønsker å hage ved hjelp av innfødte, uforbedrede jordsmonn:

• Få en jordtest nå, i begynnelsen av februar. Sjansene er gode jorda i hagen din er sur. University of Georgia Cooperative Extension agent Laura Ney sier at 90% av jordtester anbefaler å heve jord pH. Forlengelsestjenesten tilbyr prøveposer med kalk for å heve pH-en.

• Tilsett kompost og til i innfødt jord. Gravd dypt nok, kompost vil forbedre pore plass, slik at næringsstoffer og vann å trenge inn.

• Organiser hevede senger ved hjelp av en slags kanting. Hevede senger bidrar til å holde jorda løs og avskrekke weeds. De gir også enkle gangveier mellom sengene.

• Mulch. Bruk kompost eller annet organisk mulch for å senke jordtemperaturen om sommeren, avskrekke weeds og øke jordas organiske innhold.

• Kjøp kvalitet, organisk frø fra kjente leverandører. Mange gartnere anbefaler Johnny’s, en leverandør i Maine, og Seed Savers Exchange i Iowa. Du kan kjøpe frø lokalt fra Cofer’s eller Athens Seed Co. i Watkinsville.

• Velg avlinger som er kjent for å fungere, for eksempel tomater, squash, paprika og okra.

• Inkluder blomstrende urter, som rosmarin, timian og hyssop, som tiltrekker seg gunstige insekter som igjen spiser skurkene som bladlus. Tiltrekke din egen hær av veps, og de vil ta ut de skadedyrene!

• Sett hagen din så nær kjøkkendøren som mulig. Du vil være mer vaktsom av endringer, og høsting vil være mer praktisk.

• Definer en oversikt over Organic Materials Review Institute-godkjente produkter som du kanskje trenger når problemer rammer. Ney foreslår strømpe spinosad, jordbakterier som er giftige for mange skadedyr; hagebrukolje som gartnere gjelder for planter for å kveles insektlarve; og pyretriner, et kjemikalie avledet fra krysantemum. Williams Garden Farm Manager Seth Nivens anbefaler også å innrømme nederlag hvis et problem kommer ut av hånden, og anbefaler fullstendig fjerning av plantene for å bidra til å kaste ut fra hagen.

• Yates foreslår å lære å bruke en hakke riktig for å øke hastigheten på weeding. Hold hakken vertikalt og sving, som en kost, for å skjære av kronen på weeds omtrent en tomme under overflaten. Bladet skal være parallelt med bakken.

• I den sovende årstiden, frø hagen med dekke avlinger som rug, bokhvete, cowpeas eller kløver. Disse avlingene bidrar til å forbedre jorden og beskytte den mot erosjon, og kan vippes inn i jorden for å legge til nitrogen før neste plantesesong.

Flere lokale samfunnshager praktiserer økologisk hagearbeid. Winterville Community Garden verter 79 hevet, vannet senger i nærheten av rådhuset, komplett med forbedret jord, som eies av byen og leies ut for bare $ 40 per år. Gartnere vil registrere seg på februar 17. Ta med kontanter eller en sjekk, og en rett å passere på potluck middag vert for andre gartnere.

Williams Garden ligger i en sørvendt skråning eid av Athens Land Trust og bemannet heltid av gartnere som leverer friske grønnsaker til sine CSA-abonnementskunder som registrerer seg for 12 uker med ferske råvarer. Den 5 hektar store tidligere beite er lagt ut med pene rader med vintergrønnsaker på den ene siden, med den andre siden dekket om vinteren med tung plast for å avskrekke weeds for kommende vår- og sommeravlinger. Nivens dyrker landet ved hjelp av progressive «no till» teknikker som han sier bidrar til gunstig jord mikrobiell aktivitet. Landfondet driver hagen som et læringsmiljø, også, og inviterer frivillige til å hjelpe til og lære om økologisk hagearbeid på tirsdager og torsdager fra 10 am til middag i vekstsesongen.